O ile nasiona marihuany służą głównie do pozyskiwania głównego plonu (żywicznych topów), o tyle nasiona konopi siewnej (Cannabis sativa), znane jako siemię konopne, są chętnie wykorzystywane w kuchni. Jak i dlaczego warto je spożywać na co dzień?
Nasiona konopi wyróżniają się specyficznym, lekko orzechowym smakiem. Są dobrym dodatkiem do wielu potraw, gdyż nadają im wyrazistości i głębi smaku.
Nasiona konopi w kuchni
Dawniej nasiona konopi siewnej były powszechnie spożywane, dzisiaj są traktowane jako superfood, a wielu domach jako kulinarna ekstrawagancja. Najczęściej korzystają z nich miłośnicy kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Nasiona konopi można spożywać w formie surowej (tak jest najlepiej, gdyż nie tracą cennych właściwości), pieczonej lub smażonej. To dobry dodatek do sałatek, surówek oraz kanapek. Ponadto można przyprawiać nimi chleb, dania z makaronem oraz wypieki. Nadają specyficznego smaku koktajlom i smoothie. Warto je dodawać do jogurtów, musli i serków homogenizowanych. Po uprażeniu to oryginalny substytut dla nasion słonecznika.
Dlaczego warto jeść nasiona konopi?
Nasiona konopi spożywa się nie tylko dla ich smaku. Nie bez znaczenia są właściwości odżywcze i lecznicze. Najbardziej wartościowe są nasiona niełuskane. Siemię konopne zawiera idealne proporcje (tj. 3:1) kwasów omega-6 i omega-3. Oprócz tego jest cennym źródłem aminokwasów, witaminy E, błonnika oraz soli mineralnych (fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk). Nasiona konopi mają pozytywny wpływ na zdrowie. Główny obszar działania:
- Poprawa profilu lipidowego krwi, co obniża ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krwionośnego, m.in. miażdżycy.
- Obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.
- Zwalczanie wolnych rodników, opóźnienie procesu starzenia komórek i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
- Usprawnienie pracy układu pokarmowego.
- Zwiększenie odporności organizmu.
- Właściwości przeciwzapalne.
Spożywanie nasion konopi nie jest oczywiste i powszechnie znane, dlatego warto je propagować. To smaczny i zdrowy suplement diety. Ma pozytywny wpływ na organizm, a przy tym nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Be the first to comment on "Jak i po co spożywać nasiona konopi?"