Nasiona marihuany są uprawiane dla żywicznych topów dających dobry haj i wykazujących działanie terapeutyczne. W Polsce jednak uprawa jest nielegalna, więc pozyskuje się je w celach kolekcjonerskich. Natomiast nasiona konopi siewnej mają szerokie wykorzystanie w kuchni. Do jakich potraw warto je dodawać?
O ile nasiona marihuany służą wiadomym celom, znaczy kolekcjonerskim, konopie siewne wykorzystuje się m.in. w kuchni. Ich smak jest odczuwalny, lekko orzechowy. Spożywa się je w formie łuskanej, niełuskanej lub mielonej. Mają cenne właściwości lecznicze oraz pozwalają uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych.
Nasiona konopi w kuchni – trzy ciekawe przepisy
- Smoothie z owocami egzotycznymi i nasionami konopi
Składniki: 2 łyżki łuskanych nasion konopi, mango, banan, kiwi, płaska łyżeczka chlorelli, pomarańcza, szklanka wody.
Przygotowanie: Owoce należy obrać ze skórki (banan, kiwi, pomarańcza) i usunąć pestkę (mango). Następne rozdrabnia się je w blenderze (wraz z nasionami konopi) i umieszcza w większym naczyniu. Kolejno do naczynia wlewa się wodę, dodaje chlorellę i całość dokładnie miesza. Zaleca się spożyć w ciągu dnia, najlepiej po schłodzeniu w lodówce.
- Sałatka warstwowa z orzeszkami ziemnymi i nasionami konopi
Składniki: 1 opakowanie niesolonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki nasion konopi, 1 jabłko, 1 cebula, puszka tuńczyka w sosie własnym, duża puszka kukurydzy, majonez, pieprz.
Przygotowanie: Jabłka należy obrać, pokroić na drobne części i umieścić na dnie salaterki. Następnie układa się cienką warstwę odcedzonego tuńczyka, drobno posiekanej cebuli, orzeszki ziemne, majonez i kukurydzę. Dodatkowo każdą warstwę warto przyprawić odrobiną nasion konopi. Majonez natomiast zaleca się posypać pieprzem dla poprawienia smaku.
Początkowo może wydawać się, że składniki sałatki nie pasują do siebie, jednakże w połączeniu dają niesamowity, niecodzienny smak. Sałatka warstwowa z orzeszkami ziemnymi zdobywa popularność. Wariacja z nasionami konopi oraz pieprzem jest jeszcze bardziej wyrazista.
- Koktajl z melonem, bananem, kiwi i nasionami konopi
Składniki: 3 banany, jeden melon, 2 kiwi, jogurt naturalny 500g, 2 łyżki niełuskanych nasion, sok z cytryny.
Przygotowanie: Melon należy przekroić i usunąć z niego nasiona. Jego miąższ trzeba rozdrobnić w blenderze. Podobnie postępuje się z kiwi i bananami. Do naczynia z owocami dodaje się niełuskane nasiona konopi oraz jogurt naturalny. Wyciska się odrobinę soku z cytryny, który poprawia lekko smak i częściowo zapobiega ciemnieniu. Koktajl należy dokładnie wymieszać, aż stanie się jednolity. Zaleca się pić po schłodzeniu.
Lista przepisów kulinarnych z wykorzystaniem nasion konopi jest ogromna. Nasiona można traktować jako przyprawę i dodawać do tradycyjnych dań. Ze względu na właściwości lecznicze lepiej unikać poddawania ich obróbce termicznej. W przypadku smażenia czy gotowania stosuje się je pod sam koniec przyrządzania potrawy
Be the first to comment on "Przepisy kuchenne z wykorzystaniem nasion konopi"